PARIJS TIP 6: DE SEINE

Zonder de rivier de Seine had Parijs hier waarschijnlijk nooit zo kunnen floreren. In een tijd dat er nog maar weinig andere aanvoerwegen waren, was de ligging van een stad aan een rivier van levensgroot belang. Het stroomgebied van deze Franse rivier ligt geheel op Frans grondgebied en heeft een lengte van 776 kilometer. Ze ontspringt in het oosten van Frankrijk op het Plateau van Langres om via een aantal grote steden uit de monden in de Atlantische Oceaan tussen Honfleur en Le Havre. De Seine is altijd belangrijk geweest voor Parijs. De stad stond zo direct in verbinding met de zee. Tegenwoordig is de Seine dan ook een belangrijke toeristische trekpleister met mogelijkheden om lekker te genieten van de rivier langs de oevers of vanaf het water. Er valt genoeg te melden over de Seine in relatie tot de Franse hoofdstad. Op deze pagina laten wij een aantal van deze aspecten de revue passeren.

Batobus

De Batobus is een uitstekend vervoersmiddel om de verschillende bezienswaardigheden van Parijs te bezoeken. Vaak liggen ze niet ver van de oevers van de Seine. De Batobus werkt volgens het principe van een ‘hop-on hop-of waterbus’. In totaal zijn er negen stations waar je kunt op- en afstappen. De stations van de Batobus zijn: Beaugrenelle, Eiffeltoren, Musée d’Orsay, Saint-Germain des Prés, Notre-Dame, Jardin des Plantes, Hôtel de Ville, Musée du Louvre en Champs-Elysées. Je kunt hier dus al zien dat dit een hele mooie manier is om een aantal topattracties te bezoeken.

De tickets voor de Batobus zijn redelijk van prijs, zeker wanneer je een kaartjes pakt dat twee dagen geldig is. Dat is slechts enkele euro’s duurder dan een kaartje dat 1 dag geldig is. In het hoogseizoen van 28 april tot 3 september kun je elke 25 minuten opstappen. In het laagseizoen is dit elke 40 minuten. Ook de tijdstippen verschillen per seizoen. In het hoogseizoen vaart de Batobus dagelijks tussen 10.00 uur en 21.30 uur, terwijl in de wintermaanden alleen in de weekdagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur wordt gevaren. Op vrijdag en in het weekeind wordt er in de wintermaanden gevaren tot 19.00 uur.

Reserveer hier je Batobus tickets

De Seine

Bezienswaardigheden aan de Seine

Veel van de bezienswaardigheden van Parijs zijn gesitueerd aan één van de oevers van de Seine. De oevers aan zich zijn al een bezienswaardigheid. Deze staan sinds 1991 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Samen met de grote publiekstrekkers is deze vermelding ook zeker gerechtvaardigd. Zo liggen de Eiffeltoren en het Louvre langs de Seine, evenals de Notre Dame en een aantal mooie bruggen die beide oevers met elkaar verbinden. Ook zijn er tal van horecagelegenheden langs de oevers van de Seine waar je kunt genieten van een hapje en een drankje met een mooi zicht op de rivier en enkele van de bekende bezienswaardigheden in Parijs.

Rondvaarten

Naast de Batobus waarmee je Parijs kunt bewonderen vanaf het water, zijn er ook tal van rondvaartboten die je langs alle mooie plaatsen brengen. Er zijn korte rondvaarten van een uur en ook langere waarbij een groter deel van de Seine wordt aangedaan. Vaak zijn de rondvaartboten voorzien van meertalige audiogidsen of hostessen waardoor je veel aanvullende informatie krijgt. Over het algemeen vallen de prijzen voor een rondvaart goed mee. Een ticket om met de lift naar de tweede verdieping naar de Eiffeltoren te gaan is duurder.

Laat je verrassen met het Parijs gezien vanaf het water van de Seine. Het is een leuke aanblik die net even anders is dan vanaf de vaste wal en bovendien kom je van alles te weten.

Bekijk hier het aanbod van rondvaarten in Parijs

boottocht op de Seine