PARIJS TIP 4: MONTMARTRE

Eigenlijk is Montmartre van oorsprong geen onderdeel van Parijs. Ooit was deze 134 meter hoge heuvel een dorpje dat net buiten Parijs lag, maar door de loop van de jaren is het opgeslokt door de Franse hoofdstad. Een bezoek aan deze locatie voelt ook een beetje alsof je niet in Parijs bent maar op een plek waar net een andere vrijere sfeer hangt dan in de rest van de stad. Van oudsher was Montmartre ook de plek waar kunstenaars vertoefden en waar de cabarets te vinden waren. Nog altijd zijn hier de burleske theaters te bezoeken en is dit de locatie waar veel toeristen een portret van zich laten schilderen door één van de vele tekenaars die hier aanwezig zijn. De naam heeft de plaats waarschijnlijk te danken aan de Romeinen die bovenop deze berg een tempel hadden waar de god Mars werd vereerd.

Naast de aparte sfeer en de cabarets zijn er ook nog een aantal mooie bezienswaardigheden aanwezig op de berg. Op deze pagina gaan we wat dieper in op alles wat er te beleven valt op Montmartre.

Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is het meest kenmerkende gebouw dat te vinden is op de heuvel. Deze kenmerkende basiliek ligt namelijk op het hoogste punt van Montmartre waardoor ze al van grote afstand te aanschouwen is. Deze kerk is dan ook voor veel bezoekers de belangrijkste bezienswaardigheid die hier te vinden is. Een ander kenmerk zijn de steile trappen die bezoekers moeten beklimmen alvorens ze kunnen genieten van het prachtige uitzicht over de Franse hoofdstad. De aanleiding voor de bouw van de Sacré-Coeur is er niet één met een feestelijk karakter. Tijdens de Frans-Duitse oorlog die werd bevochten van 1870 tot 1871 waren er 58.000 doden te betreuren. Ter herdenking van de slachtoffers werd de Basilique du Sacré-Cœur gebouwd. Daarmee is het gebouw amper honderd jaar oud. De eerste steen werd gelegd in 1875 waarna het gebouw in 1914 werd geopend. Door de moeilijke ligging bovenop de berg heeft de bouw lang geduurd. Er moesten allerlei problemen overwonnen worden.

De meest voorkomende stijlen die zijn toegepast bij de totstandkoming van de Sacré-Coeur zijn Romaans en Byzantijns. Aan de binnenzijde is het kerkgebouw versierd met schilderijen en beeldhouwwerken. Het bouwmateriaal travertijn zorgt ervoor dat luchtvervuiling weinig effect heeft op de opvallend witte kleur. Dit gesteente stoot namelijk constant calcium uit.

Door de hogere ligging biedt het plein voor de Sacré-Coeur een prachtig uitzicht over Parijs. Dit is niet voor niets één van de populairste picknickplaatsen van Parijs. Wat is er mooier dan onder het genot van een wijntje en een stokbroodje genieten van het uitzicht over een wereldstad zoals Parijs?

Uitzicht vanaf de Sacré-Coeur

Place du Tetre

Al in de inleiding hebben we gerefereerd naar de vele kunstenaars die portrettekeningen maken van de bezoekers die Montmartre aandoen. Place du Tetre is het toeristische hoogtepunt van de wijk Montmartre. Het pleintje ligt op korte afstand van de Sacré-Coeur. Naast dat hier tekenaars zijn waar je je portret kan laten tekenen zijn er ook schilders die landschapschilderijen verkopen. Rond het plein woonden ook veel kunstenaars. De bekendste is de grootste schilder van de twintigste eeuw, Pablo Picasso. Hij heeft hier gewoond en in zijn oude huis is tegenwoordig een museum gevestigd. Naast de vele kunstenaars zijn er op dit plein ook veel terrassen waar het goed toeven is.

Place du Tetre

Moulin Rouge

Een andere reden waarom Montmartre zo’n interessante plek is om te bezoeken zijn de cabaret theaters, waarvan de Moulin Rouge de meest bekende is. De locatie is heel herkenbaar door de rode molen. De club werd opgericht in 1889 en is het symbool van de Boheemse tijd en levensstijl die in deze periode hevig tierde. De locatie is gekend om haar extravagante shows die werden geïnspireerd door het circus. Nog altijd trekt de club vele bezoekers per jaar die genieten van het prikkelende cabaret. Ook is de Moulin Rouge waarschijnlijk de meest gekopieerde club op andere plekken in de wereld. Het is een echt begrip en bezoekers weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze de Moulin Rouge betreden. Naast dat het een rechtstreekse inspiratie is voor andere clubs, zijn er ook veel boeken geschreven die zich hier afspelen, mede als enkele films.

Moulin Rouge

Zo kom je er

Als je in Parijs bent en je wilt Montmartre bezoeken dan doe je dit het beste met het openbaar vervoer. Je kunt natuurlijk een taxi nemen, maar er zijn ook tal van andere opties om tot de heuvel te geraken. Zo zijn er hop on, hop off bussen die door Parijs rijden en ook de heuvel aandoen, maar een andere goede manier is om vanuit Gare du Nord de bus of metro te nemen. De mensen die graag een flinke wandeling maken kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om vanuit het centrum van Parijs te voet naar de heuvel te trekken. Zeker tegenwoordig gaat dat vrij makkelijk met behulp van Google Maps of een andere navigatie-app.