PARIJS TIP 2: WINKELEN IN PARIJS

Parijs is een veelzijdige stad met veel bezienswaardigheden en culturele highlights, maar het is ook één van de beste winkelsteden van Europa. Al sinds jaar en dag staat Parijs bekend als modestad waardoor jaarlijks miljoenen shopaholics naar de Franse hoofdstad trekken. Op deze pagina gaan wij wat dieper in op de mogelijkheden die Parijs te bieden heeft op het vlak van winkelen.

Champs Elysees

De Champs-Élysées is de bekendste winkelstraat van Parijs. Naast dat deze straat een walhalla is voor kooplustige mensen is de straat, waar ook de Arc de Triomphe te vinden is, een wereldwijde inspirator voor straten elders in de wereld.
Vanuit winkelopzicht maakt deze grote indrukwekkende straat deel uit van de gouden driehoek, samen met de avenue Georges Ven de avenue Montaigne. De straat is vooral gekend voor het grote aantal luxe designerboetieks en modehuizen. Het mag duidelijk zijn dat je hier met een goed gevulde beurs ten strijde zult moeten trekken.

Enkele van de grote merken die hier of in één van de zijstraten indrukwekkende etalages hebben in hun statige panden zijn: Givenchy, Jean-Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel, Boss en Louis Vuitton. Naast mooie designerspullen en de laatste mode kom je hier ook nog een aantal andere zaken tegen die zorgen voor een gevarieerd aanbod. Denk bijvoorbeeld aan een dealer van Citroën en Renault, Adidas, Disney, Abercrombie & Fitch en Sephora. Echte winkelliefhebbers kunnen het alleen hier al makkelijk een dag volhouden.

winkelen aan de Champs Elysees

Forum des Halles

Winkels in Parijs zijn er al door de eeuwen heen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn ‘de hallen’, of zoals in Parijs ‘Les Halles’ genoemd. Op de locatie van dit gebouw waren al in de twaalfde eeuw markten. Door megalomane plannen van Napoleon III in 1852 lagen de oude markten in de weg voor een nieuw project moest de oorspronkelijke markt wijken en werden door Victor Baltard ontworpen markthallen gebouwd. In 1970 werd het complex afgebroken en is er buiten Parijs in Rubgis een nieuwe versmarkt gecreëerd. Een aantal van de gesloopte gietijzeren constructies zijn elders in de wereld weer opgebouwd. Op de vrijgekomen plek van het oude ‘Les Halles’ werd een groot ondergronds winkelcentrum gebouwd die we kennen onder de huidige naam Forum des Halles. Op deze manier kreeg het toenemende verkeer in Parijs meer ruimte en bleef de functie als grote marktplaats door de eeuwen heen behouden. Ook deze constructie is inmiddels gesloopt.

In 2010 begon men met de sloop en in 2016 werd het nieuwe Forum des Halles geopend. Niet alleen een winkelcentrum, maar ook een conservatorium, bibliotheek en hiphop-centrum. Het huidige gebouw van Forum des Halles telt vijf verdiepingen en is een zeer modern winkelcentrum. In totaal worden er 168 winkels geherbergd. Ook is er in het winkelcentrum zelf nog een bioscoop en een zwembad. Ook kan het winkelende publiek weer tot rust komen in één van de horecagelegenheden. Verder kun je hier alle gangbare bekende merken en ketens verwachten die graag een deel van je kooplust inlossen met een breed scala aan artikelen.

Puces de Clignancourt

Het leuke van winkelen in Parijs is de grote variatie in winkelmogelijkheden. Puces de Clignancourt is de grootste vlooienmarkt van Parijs. Hier kun je werkelijk uren snuffelen tussen een eindeloze voorraad van antiek en snuisterijen. Het is één van de grootste antiek- en rommelmarkten van de planeet. Als je iets zoekt, dan is de kans groot dat je het hier kunt vinden; als je maar genoeg tijd neemt om die ene naald in de hooiberg te vinden. Waar je misschien gewend bent om op rommel- en antiekmarkten af te dingen is de kans groot dat je hier weinig succes hebt met deze manier van zaken doen. Vaak is de prijs die wordt gevraagd ook de prijs die men wilt. Dat scheelt in ieder geval een heel spel van bieden en onderhandelen.

Puces de Clignancourt

Galeries Lafayette

Voor de ware shop-a-holic is een bezoek aan Galeries Lafayette een must tijdens een stedentrip naar Parijs. Dit is één van de bekendste warenhuizen van Parijs. Naast dat dit luxe warenhuis een groot aanbod heeft is ze ook gevestigd in een aantal prachtige panden die te vinden zijn in de Boulevard Hausman. Het meest indrukwekkend is het gebouw van de hoofdingang van Galeries Lafayette. Lafayette Coupoule heeft zijn naam te danken aan de grote koepel die in dit prachtige bouwwerk te vinden is. Kopers kunnen hier terecht voor parfum, sieraden, damesmode, cosmetica, herenmode, kindermode, accessoires, elektronica, speelgoed en nog veel meer dat het winkelend publiek kan bekoren. Op het dakterras kun je even bijkomen van de pijn die je in je bijna lege beurs voelt. Dat kan hier onder het genot van een hapje en een drankje terwijl je kunt genieten van het uitzicht vanaf het dakterras. Van hieraf kun je de Eiffeltoren zien liggen.

Galeries Lafayette