PARIJS TIP 1: DE EIFFELTOREN

Het meest bekende monument van Parijs is ongetwijfeld de Eiffeltoren. Het monument is dan ook het meest bezochte ter wereld en het symbool van Parijs. Als sinds de opening op 6 mei 1889 trekt het object jaarlijks miljoenen bezoekers. Het geeft dan ook een mooi uitzicht over de Franse hoofdstad en haar vele bezienswaardigheden. Op deze pagina gaan we dieper in op alle aspecten die er over de Eiffeltoren te melden zijn. Zo kun je onder andere lezen over de geschiedenis van het monument, maar ook zullen we een aantal leuke feiten en cijfers aan bod laten komen. Naast deze geschiedenis en feiten zullen we ook wat praktische informatie aan bod laten komen voor de lezers die de Eiffeltoren graag eens willen bezoeken.

Geschiedenis

Van 6 mei tot 31 oktober 1889 vond in Parijs het Bureau International des Expositions plaats. Later werd dit bekend onder de meer gangbare naam van de tiende universele wereldtentoonstelling. Het jaar 1889 was een belangrijk jaar voor Parijs en Frankrijk. Het was namelijk precies honderd jaar na de bestorming van de Bastille. Dit werd gezien als het begin van de Franse revolutie. Om dit eeuwfeest goed eer aan te doen was het voor de Fransen dan ook belangrijk om een goede indruk achter te laten met de organisatie van de wereldtentoonstelling. Dit werd gedaan met een aantal attracties die het publiek massaal naar Parijs moesten doen laten trekken. Zo was er het nu ietwat raar aandoende ‘Negro Village’ waar 400 inheemse mensen werden tentoongesteld. Ook werd de Bastille volledig herbouwd en Buffalo Bill voerde zijn ‘Wild West Show’ op. Alles werd gedaan om het publiek massaal te laten toestromen.

Ook de Eiffeltoren werd gebouwd in het kader van deze wereldtentoonstelling. Met de bouw werd begonnen in 1884 en in de loop der jaren waren de inwoners van Parijs getuige van het steeds prominenter aanwezig zijnde bouwwerk dat uiteindelijk bij zijn voltooiing maar liefst 317 meter hoog was.

Ondanks dat het een enorm bouwwerk is en waar 250 staalarbeiders aan werkten is er tijdens de constructie geen enkele staalwerker omgekomen. Iets wat redelijk uniek was in deze tijd. Eén arbeider is wel omgekomen, maar dit gebeurde op een ander moment waar we bij de feiten en cijfers over de Eiffeltoren nog dieper op in zullen gaan.

Tegenwoordig is vrijwel iedereen het erover eens dat de Eiffeltoren een architectonisch icoon is. Toen het bouwwerk net af was waren de meningen daarover verdeeld. Velen vonden het een lelijke toren en deze groep kon dan ook niet wachten tot het 1909 was. Normaal zou dit het jaar zijn dat de Eiffeltoren zo worden gesloopt. Bedoeling was dat het bouwwerk twintig jaar zou blijven staan. In de loop der jaren bleek de toren echter steeds populairder te worden en steeds minder afschuw op te wekken. De belangrijkste reden waarom de toren niet is gesloopt na twintig jaar was de opkomst radiotechniek. Door de hoogte van het gebouw was het een ideaal punt om langeafstandsberichten uit te zenden en werd ze onmisbaar voor de nieuwe middelen van communicatie. Hiermee leek een lange toekomst van de toren gegarandeerd.

Twee wereldoorlogen hebben het voortbestaan van de Eiffeltoren niet in gevaar gebracht, alleen een grote brand in 1956 verwoeste een deel van de authentieke toren. De top werd beschadigd en gerestaureerd en een jaar later werd er een antenne geplaatst. In de loop der jaren werd de toren regelmatig gerenoveerd en werden er veranderingen aangebracht. Zo werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw een restaurant met de daarbij behorende steigerconstructie verwijderd. In het jaar 2000 werd de verlichting vernieuwd en de laatste ingrijpende opknapbeurt was in 2009, 100 jaar nadat de toren er eigenlijk niet meer had moeten zijn. Op deze 120e verjaardag werd op de top van de toren een platform gerealiseerd die is gemaakt uit kevlar. In totaal heeft dit platform een capaciteit van 1700 bezoekers per uur. Overigens zijn het in de jaren tachtig verwijderde steigerwerk en restaurant nog steeds te bewonderen in New Orleans.

Eiffeltoren

Feiten en cijfers

Een enorm bouwwerk als de Eiffeltoren heeft natuurlijk een hoop nuttige en minder nuttige wetenswaardigheden. Bij de feiten en cijfers zullen we ingaan op een aantal van de zaken die er over de Eiffeltoren te vertellen zijn.

De cijfers
Om te beginnen laten we een aantal cijfers de revue passeren:

5
Het getal vijf heeft te maken met het aantal jaren dat de constructie van de toren heeft geduurd. Vanaf het moment de eerste tekeningen tot de totstandkoming van de feitelijke toren zijn vijf jaren gepasseerd. De echte bouw begon op 28 januari 1887 en werd aan het einde van de maand maart in 1889 voltooid. Net nog op tijd voor de wereldtentoonstelling die op 16 mei van dat jaar begon.

250
Het getal 250 heeft betrekking op het aantal arbeiders dat heeft gewerkt aan de bouw van de Eiffeltoren. Feitelijk gezien hebben er in de loop der jaren meer arbeiders gewerkt aan de toren, maar het maximumaantal dat tegelijkertijd bezig was met de bouw was 250.

2500000
Het getal 2500000 heeft betrekking op het aantal klinknagels dat er in de Eiffeltoren is gebruikt om de stalen constructie bij elkaar te houden. Toch zijn er van deze twee en een half miljoen klinknagels maar 1050846 gebruikt op de werf. Dat is iets meer dan veertig procent van het totaalaantal klinknagels. Het grootste deel van de klinknagels is gebruikt assemblage in de fabriek.

50
Naast een maximum van 250 staalwerkers hebben ook vijftig ingenieurs geholpen met de totstandkoming van de toren. In totaal hebben zij 5300 tekeningen gemaakt. Hierbij werd geen enkel detail overgeslagen. Naast deze 5300 tekeningen zijn ook alle onderdelen geschetst. In totaal zijn er zo 18.038 smeedijzeren stukken vastgelegd.

324
De hoogte van de Eiffeltoren mag natuurlijk niet ontbreken in het overzicht van cijfers over de toren. Het hoogste punt van de toren ligt op 324 meter vanaf de grond gemeten. Dit is inclusief de antenne van het bouwwerk. De derde etage is het hoogste punt waar de bezoekers kunnen komen en deze ligt op een hoogte van 276 meter.

10.100.000
In totaal is het gewicht van de Eiffeltoren 10.100.000 kilogram.

1.968.278
Dit is het aantal bezoekers dat het eerste jaar de Eiffeltoren heeft bezichtigd. Voor het jaar 1889 was dit een immense stroom bezoekers. Het record van deze bijna twee miljoen bezoekers werd pas gebroken in 1984, toen er 2.013.594 bezoekers werden geteld. Vanaf dat moment nam het aantal in groten getale toe. In 2014 werd zelfs het recordaantal bezoekers van meer dan 7 miljoen geregistreerd.

De feiten
Naast de vele cijfers zijn er natuurlijk ook talloze feiten te vertellen over de Eiffeltoren. Hier hebben we er een aantal die we de lezer zeker niet willen onthouden:

Een triestig feit
Dit feit gaat over het aantal zelfmoorden dat er jaarlijks op de Eiffeltoren wordt gepleegd. Gemiddeld beëindigen jaarlijks vier mensen hun leven op de Eiffeltoren waarmee het de populairste plek is van Frankrijk om zelfmoord te plegen. De meest voorkomende manier van levensbeëindiging is verhanging aan één van de ijzeren balken. Uiteraard is naar beneden springen ook populair, maar wel lastig omdat men in de loop der jaren de constructie zo heeft ingericht om dit te voorkomen. In totaal wisten twee mensen na te vertellen dat hun sprong naar de dood was mislukt. Beide personen sprongen vanaf de eerste verdieping. Bij één persoon was de wind een spelbreker waardoor deze belandde op een spant. Ook is er een keer een vrouw naar beneden gesprongen die haar val afgeremd zag worden door een auto waarmee ze via het dak in contact kwam.

Eén dode arbeider

Eerder bij de geschiedenis en de bouw hebben wij gezegd dat er geen doden arbeiders te betreuren waren tijdens de totstandkoming van de Eiffeltoren. Op zich klopt dit wel, maar toch is er één dode arbeider te betreuren. Deze beklom de toren buiten werktijd met zijn verloofde waarbij een val uiteindelijk het leven beëindigde. Helaas is er verder niet heel veel bekend over dit voorval. We kunnen dus niet zeggen of de verloofde ook mee de dood in is gevallen, of dat alleen de arbeider zijn noodlot vond. Mocht u als lezer meer weten over dit voorval, dan mag u ons altijd contacteren.

Eiffeltoren wel de juiste naam?
De naam Eiffeltoren zou er zijn gekomen omdat de toren zogezegd is ontworpen door Alexandre Gustave Eiffel. Het feit dat hij hiermee met de eer is gaan strijken is dan ook wel min of meer terecht. Het was tenslotte zijn bedrijf dat dit bouwwerk heeft ontworpen en gebouwd. Het ontwerp is echter niet van zijn hand, maar van twee van zijn medewerkers. In eerste instantie vond hij het ontwerp van Maurice Koechlin en Emile Nouguier niet eens mooi. Toch heeft het ontwerp uiteindelijk gekocht en ingediend en de rest is geschiedenis.

Het gezicht van Parijs
In de loop der jaren is de Eiffeltoren het uithangbord van Parijs geworden. Natuurlijk heb je andere prachtige bezienswaardigheden zoals het Louvre, de Arc de Triomphe, Centre Pompidou, Notre Dame en nog vele meer, maar er is geen beter object te bedenken voor souvenirontwerpers. Talloze mini Eiffeltorens en de afbeelding op al even talloze objecten van textiel en keramiek maken het één van de meest verkochte symbolen ter wereld.

Diner with a view
In de Eiffeltoren zijn twee restaurants geherbergd. Natuurlijk betaal je hier ook voor de locatie, maar het is wel een unieke belevenis om hier te eten. Een reservatie is wel aan te raden. Bovendien moet je in het luxueuze restaurant Jules Verne ook chique gekleed gaan. Het andere restaurant is ‘restaurant 58’.

uitzicht vanaf de Eiffeltoren

De Eiffeltoren bezoeken

Als je naar Parijs gaat en je bent er nog nooit eerder geweest, dan kom je er niet omheen om ook de Eiffeltoren te bezoeken. De toren staat aan de linkeroever van de Seine in het zevende arrondissement. Dit zevende arrondissement ligt in het centrum van de Franse hoofdstad en is dan ook goed bereikbaar, zowel te voet als met het openbaar vervoer en per schip.

Te voet of met het openbaar vervoer is dan ook het meest aan te raden. Je zou in de praktijk ook met je eigen auto de site kunnen bezoeken, maar de parkeergelegenheden zijn hier schaars in verhouding tot het aantal bezoekers.

Openingstijden

Een bezoek aan de toren is een groot deel van de dag mogelijk. De Eiffeltoren is het gehele jaar door geopend. Hierbij zijn er twee verschillende periodes:

Van 1 september tot 15 juni is de toren dagelijks geopend van 9.30uur tot 23.00 uur.
Van 15 juni tot 1 september is de toren wat langer geopend. Dan kun hier al vanaf 9.00uur terecht tot middernacht.