PARIJS TIP 7: ETEN & DRINKEN

Wie aan Frankrijk denkt, denkt ongetwijfeld ook aan lekker eten en drinken. Bijna op alle vlakken van de keuken heeft Frankijk wel toppers. In Parijs vind je die gevarieerdheid van die Franse keuken dan ook wel weer terug. Op deze pagina laten we enkele van die lekkernijen de revue passeren. We zullen daarbij de focus niet zozeer op het ontbijt leggen, want deze is in tegenstelling tot lunch en diner vaak wat pover. Een ‘petit dejeuner’ houdt vaak op bij een croissantje met confituur en een toastje vergezeld met een jus d’orange. Hiermee is eigenlijk al te veel gezegd over deze maaltijd. We zullen we ons focussen op de bijzonderheden van al het lekkers dat hier zowel in vloeibare als vaste vorm te nuttigen is.

Leuk is ook nog wel om te vermelden dat Parijs bijvoorbeeld zijn eigen wijn heeft. Natuurlijk niet in groten getale, maar op Montmartre zijn enkele wijngaarden. Ook staan er honingkasten op bijvoorbeeld de daken van de Notre Dame.

De Franse keuken

De Franse keuken is altijd een uitgesproken keuken geweest met gerechten waar vanuit onze eetcultuur soms weinig kennis van hebben. Een voorbeeld hiervan is tripes, een stoofgerecht dat gemaakt wordt van de pens van het varken. Dit heeft een rare textuur en de kans is aanwezig dat wij dit vanuit onze culinaire achtergrond niet weten te appreciëren.
Gelukkig zijn er ook tal van gerechten die wij wel kunnen waarderen. Zo is er de beroemde Coq au vin. Waar de smaken van typische Franse ingrediënten goed samenkomen. De haan met wijn zal ook weleens worden gemaakt met kip in plaats van haan. Niet zo erg, zolang het maar smaakt. Als je het op de juiste plaats bestelt kan je in Parijs ook de beste uiensoep proeven en heerlijke desserts zoals ‘tarte tartin’ en flinterdunne crêpes met sinaasappelsaus.
Eten in Parijs is geen straf. Ook de stoofgerechten zijn vaak erg lekker en vullen bovendien goed.

In Frankrijk wordt ook vaak de zwaarste maaltijd overdag genuttigd en in de avond wordt er dan weer wat lichter verteerbaar eten genuttigd. Natuur mag een lekker glas wijn niet ontbreken bij het nuttigen van je maaltijd. De ober weet altijd wel welke wijn goed integreert met de door jou bestelde maaltijd waardoor je kunt genieten van een culinair geheel.

terras in Parijs

Prijsniveau

Het prijsniveau van het eten en drinken in Parijs kan van heel goedkoop tot zeer kostbaar zijn. Wil je niet te veel betalen, dan neem je het beste een combinatiemenu met daarin een beperktere keuze wat betreft voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Maak daarbij ook gebruik van je gratis data roaming om te kijken hoe andere bezoekers jouw restaurant van interesse waarderen. Een combimenu kan echt goed zijn en verassen, maar het kan ook erg tegenvallen.

Er zijn natuurlijk ook de meer gerenommeerde restaurants waar het prijskaartje een stuk hoger ligt. Ook hier geldt dat je het beste even controleert wat andere bezoekers vonden van de kwaliteit van het eten en drinken. Het prijsniveau ligt dan al wel hoger, maar dat is niet altijd een garantie voor goed eten. Zeker in een grote stad als Parijs moet je oppassen. Een goede indicator voor een plaats waar lekker eten is, is een restaurant waar veel lokaal volk aan tafel zit.

Voor een drankje gelden er in Parijs rare regels die wij niet gewend zijn. Voor een drankje op het terras zal je veel meer worden aangerekend als een drankje aan de bar. Ook de tafels binnen hebben weer een ander tarief dan aan de bar of op het terras. De keuze wat betreft eten en drinken in Parijs is enorm. Zo ook het prijsniveau. Als je een beetje je best doet vind je een goed restaurant waar ze goed eten serveren aan een democratische prijs die vaak lager ligt dan in Nederland of België.

Crêpes

Een typische Franse lekkernij die je op veel plekken in Parijs kunt eten is een crêpe. Dit is een dunne grote pannenkoek die wat minder stevig is dan de Nederlandse pannenkoek. Crêpes kunnen met verschillende producten belegd worden zoals suiker, Nutella of Grand Marnier. Het lekkerste is om een crêpe gewoon uit het handje te eten nadat je er eentje bij een stalletje gekocht hebt. De crêpe wordt opgevouwen zodat je hem gemakkelijk op kunt eten.

Crêpe

Macarons

De macaron is een bekende lekkernij uit Parijs. Inmiddels zijn deze lekker koekjes gemaakt van eiwit omarmd door alle lekkerbekken van de wereld. De luchtige koekjes hebben vaak een lekkere vulling en gaan prima samen met een kopje koffie of thee. Het wereldberoemde Franse koekje kent een lange geschiedenis. De eerste bronnen over de makaron dateren uit 1581. Toen was het nog een koekje gebaseerd op fijngestampte amandelen en afkomstig uit Italië. De huidige versie is anders en typisch Frans te noemen. Het is een kleurrijk gebakje met een lekkere vulling.

De beste macarons worden volgens velen gemaakt door Laduree. Het was Louis-Ernest Ladurée die een patisserie oprichtte in 1862. In 1930 was het één van zijn kleinzonen die de macarons introduceerde en sindsdien is het koekje onlosmakelijk met Laduree verbonden. Tegenwoordig is het dan ook een merk geworden. Een merk dat zijn oorsprong vindt in Parijs en inmiddels over de hele wereld vestigingen heeft zoals in Antwerpen en Dubai. Het aantal variaties dat je hier kunt proeven eindeloos groot. Je hoeft er dus ook niet speciaal voor naar Parijs. In de grotere steden is vaak wel een vestiging te vinden. Toch is het geweldig leuk om macarons van Laduree te eten in Parijs. Het plaatje klopt hier helemaal. De smaak, de belevenis en de locatie komen hier het beste samen waardoor je optimaal kunt genieten.

macarons