PARIJS TIP 8: MUSEA IN PARIJS

De liefhebbers van allerlei stromingen binnen de kunstwereld kunnen hun hart ophalen in Parijs. De Franse hoofdstad heeft enkele van de meest toonaangevende musea met indrukwekkende collecties. We hebben al een volledige pagina besteed aan het Louvre, maar Parijs heeft zoveel meer te bieden dat we een aantal musea te kort zouden doen wanneer we deze niet op deze website vermelden. Zelfs met de musea op deze pagina weet u slechts van een fractie van de vele musea die er in Parijs te vinden zijn.

In totaal zijn er meer dan 170 musea en allen hebben zo hun eigen specifieke kenmerken. We houden het bij deze pagina op een aantal van de meer bekendere en toonaangevende musea.

Centre Georges Pompidou

In 1977 werd het Centre Georges Pompidou geopend. Het herbergt van de meest toonaangevende musea van de wereld waar hedendaagse kunst te bewonderen is. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is zelf al een staaltje van moderne architectuur. Je kunt er niet omheen wanneer dit gebouw je blikveld passeert. De architecten Richard Rogers uit het Verenigd Koninkrijk en Renzo Piano uit Italië wilden als het ware een gebouw presenteren dat binnenstebuiten was. De collectie van het museum is gericht op allerlei vormen van hedendaagse kunst en moderne kunst. Sculpturen, schilderijen, installaties en nog veel meer vormen van kunst. In totaal bestaat de vaste collectie uit 60.000 stukken. Het geliefde museum heeft jaarlijks enorm interessante tijdelijke exposities, die altijd mogen rekenen op kunstliefhebbers van alle hoeken en gaten van de wereld. Centre Pompidou heeft inmiddels dependances buiten Parijs: in Metz en Malaga.

Centre Georges Pompidou

Musée d'Orsay

Het Musée d’Orsay richt zich op een specifieke periode uit de kunstgeschiedenis. De collectie heeft veel westerse kunst uit de periode van 1848 tot 1914. Zeker in Parijs was dit wat kunst betreft een bloeiende periode die aan aantal grote namen te weeg heeft gebracht in de Parijse kunstscene.

Ondanks dat het museum zich vooral op westerse kunst richt, ligt de focus vooral op de Franse kunst uit deze periode. Je dan denken aan namen als Rodin, Degas, De Lacroix, Monet en nog vele meer. Toch zijn er ook schilderijen van Mondriaan, Munch, Klimt en van Gogh. Al met al een boeiende en indrukwekkende collectie waar je kunt genieten van kunst op topniveau.

Wil je de wachtrijen vermijden bij Musée d’Orsay? Koop dan je skip-the-line tickets vooraf via internet.

Museum National d’Histoire Naturelle

In een mooie groene omgeving ligt Museum National d’Histoire Naturelle, het natuurhistorisch museum van Parijs. Het opende haar deuren al in 1793 en de collectie van natuurhistorische objecten is dan ook enorm groot. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe een Dodo er in het echt uitzag, dan kun je hier een opgezet exemplaar bewonderen. Daarnaast zijn er ook nog vele andere dierlijke resten gepresenteerd, zodat je een goede indruk krijgt van de flora en fauna in de loop der jaren. Ook is er een dierenpark dat bij het complex hoort. Ben je met je kinderen naar Parijs, dan is dit museum een absolute aanrader.

Museum National d’Histoire Naturelle

Musée du quai Branly

Liefhebbers van etnografie moeten zeker het Musée du quai Branly bezoeken. Dit grote etnografische museum heeft een indrukwekkende collectie. De totale verzameling van het museum omvat 300.000 objecten waarvan er zo’n 3500 tentoongesteld zijn. In de collectie zitten een aantal kunstschatten uit Afrika, Azië, Oceanië, Australië en Amerika.
De opstelling is ook vrij uniek, want deze is niet thematisch maar geografisch, waardoor sommige culturele ontwikkelingen per regio anders kunnen lopen of geheel ontbreken, omdat ze regio gebonden zijn. Het museum is nog vrij jong en opende haar deuren in 2006. Een bezoek aan dit museum is goed te combineren met een bezoek aan de op een steenworp afstand gelegen Eiffeltoren.

Musée Carnavalet

Als je meer wilt over de geschiedenis van Parijs is het Musée Carnavalet een goede plek om te bezoeken. Het museum heeft een zeer brede collectie waarin je kennismaakt met gebruiken en sporen van de geschiedenis van Parijs. Ook vind je er bustes en schilderijen van belangrijke personen die de Parijse geschiedenis mede kleur hebben gegeven. Het is een vrij groot museum dat is ondergebracht in een groot complex dat ongeveer honderd zalen heeft waar spullen tentoongesteld worden.

Musée Rodin

Auguste Rodin is één van de meest toonaangevende beeldhouwers uit voornamelijk de negentiende eeuw. Daarnaast was hij ook geen onverdienstelijke schilder. Zijn topwerk is ongetwijfeld ‘de denker’ waarmee hij in heel de wereld gekend is. Musée Rodin is een museum dat gewijd is aan deze grote Franse kunstenaar. Het werd twee jaar na zijn dood geopend. Dat was in het jaar 1919. Het museum richt zich vooral op de beeldhouwwerken van Rodin die te bewonderen zijn in de beeldentuin. Het gebouw herbergt de collectie van Rodin die hij tijdens zijn leven heeft opgebouwd en uiteindelijk heeft weggeschonken. Hij woonde zelf ook vanaf 1809 in het gebouw. De schenking was op voorwaarde dat het huis en de collectie bij elkaar bleven en een museum zouden worden. Zo geschiedde.

Musée Rodin