Parijs top 10

Parijs top 10 / winkelen in Parijs

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Eiffeltoren

winkelen

Louvre

Montmartre

bezienswaardigheden

Seine

eten & drinken

musea

pleinen

Versailles

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Parijs voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Parijs op de fiets
 
meer handige Parijs tips

PARIJS TIP 2: WINKELEN IN PARIJS

Parijs is een veelzijdige stad met veel bezienswaardigheden en culturele highlights, maar het is ook één van de beste winkelsteden van Europa. Al sinds jaar en dag staat Parijs bekend als modestad waardoor jaarlijks miljoenen shopaholics naar de Franse hoofdstad trekken. Op deze pagina gaan wij wat dieper in op de mogelijkheden die Parijs te bieden heeft op het vlak van winkelen.

Champs Elysees
De Champs-Élysées is de bekendste winkelstraat van Parijs. Naast dat deze straat een walhalla is voor kooplustige mensen is de straat, waar ook de Arc de Triomphe te vinden is, een wereldwijde inspirator voor straten elders in de wereld.
Vanuit winkelopzicht maakt deze grote indrukwekkende straat deel uit van de gouden driehoek, samen met de avenue Georges Ven de avenue Montaigne. De straat is vooral gekend voor het grote aantal luxe designerboetieks en modehuizen. Het mag duidelijk zijn dat je hier met een goed gevulde beurs ten strijde zult moeten trekken. Enkele van de grote merken die hier of in één van de zijstraten indrukwekkende etalages hebben in hun statige panden zijn: Givenchy, Jean-Paul Gaultier, Yves Saint Laurent, Prada, Gucci, Dolce & Gabbana, Dior, Chanel, Boss en Louis Vuitton. Naast mooie designerspullen en de laatste mode kom je hier ook nog een aantal andere zaken tegen die zorgen voor een gevarieerd aanbod. Denk bijvoorbeeld aan een dealer van Citroën en Renault, Adidas, Disney, Abercrombie & Fitch en Sephora. Echte winkelliefhebbers kunnen het alleen hier al makkelijk een dag volhouden.

Forum des Halles
Winkels in Parijs zijn er al door de eeuwen heen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn ‘de hallen’, of zoals in Parijs ‘Les Halles’ genoemd. Op de locatie van dit gebouw waren al in de twaalfde eeuw markten. Door megalomane plannen van Napoleon III in 1852 lagen de oude markten in de weg voor een nieuw project moest de oorspronkelijke markt wijken en werden door Victor Baltard ontworpen markthallen gebouwd. In 1970 werd het complex afgebroken en is er buiten Parijs in Rubgis een nieuwe versmarkt gecreëerd. Een aantal van de gesloopte gietijzeren constructies zijn elders in de wereld weer opgebouwd. Op de vrijgekomen plek van het oude ‘Les Halles’ werd een groot ondergronds winkelcentrum gebouwd die we kennen onder de huidige naam Forum des Halles. Op deze manier kreeg het toenemende verkeer in Parijs meer ruimte en bleef de functie als grote marktplaats door de eeuwen heen behouden. Ook deze constructie is inmiddels gesloopt. In 2010 begon men met de sloop en in 2016 werd het nieuwe Forum des Halles geopend. Niet alleen een winkelcentrum, maar ook een conservatorium, bibliotheek en hiphop-centrum. Het huidige gebouw van Forum des Halles telt vijf verdiepingen en is een zeer modern winkelcentrum. In totaal worden er 168 winkels geherbergd. Ook is er in het winkelcentrum zelf nog een bioscoop en een zwembad. Ook kan het winkelende publiek weer tot rust komen in één van de horecagelegenheden. Verder kun je hier alle gangbare bekende merken en ketens verwachten die graag een deel van je kooplust inlossen met een breed scala aan artikelen.

Puces de Clignancourt
Het leuke van winkelen in Parijs is de grote variatie in winkelmogelijkheden. Puces de Clignancourt is de vlooienmarkt van Parijs. Hier kun je werkelijk uren snuffelen tussen een eindeloze voorraad van antiek en snuisterijen. Het is één van de grootste antiek- en rommelmarkten van de planeet. Als je iets zoekt, dan is de kans groot dat je het hier kunt vinden; als je maar genoeg tijd neemt om die ene naald in de hooiberg te vinden. Waar je misschien gewend bent om op rommel- en antiekmarkten af te dingen is de kans groot dat je hier weinig succes hebt met deze manier van zaken doen. Vaak is de prijs die wordt gevraagd ook de prijs die men wilt. Dat scheelt in ieder geval een heel spel van bieden en onderhandelen.

Galeries Lafayette
Dit is één van de bekendste warenhuizen van Parijs. Naast dat dit luxewarenhuis een groot aanbod heeft is ze ook gevestigd in een aantal prachtige panden die te vinden zijn in de Boulevard Hausman. Het meest indrukwekkend is het gebouw van de hoofdingang van Galeries Lafayette. Lafayette Coupoule heeft zijn naam te danken aan de grote koepel die in dit prachtige bouwwerk te vinden is. Kopers kunnen hier terecht voor parfum, sierraden, damesmode, cosmetica, herenmode, kindermode, accessoires, elektronica, speelgoed en nog veel meer dat het winkelend publiek kan bekoren. Op het dakterras kun je even bijkomen van de pijn die je in je bijna lege beurs voelt. Dat kan hier onder het genot van een hapje en een drankje terwijl je kunt genieten van het uitzicht vanaf het dakterras.

Uitverkoop in Parijs
In het algemeen is het in Frankrijk, en dus ook in Parijs niet toegestaan dat winkeliers hun waar mogen verkopen onder inkoopprijs. Net zoals bij hun noorderburen in België zijn er twee wettelijke periodes waarin winkeliers oude collecties en ander waar in de uitverkoop doen. De zogeheten soldes duren meestal een dikke maand en zij beginnen zo goed als altijd in de maanden januari en juli. De winter- en de zomeruitverkoop zijn de ideale periode voor de koopjesjagers om eens relatief lekker goedkoop te winkelen in Parijs. Alle denkbare winkels doen meer aan de soldes.

Zeker in de eerste dagen van de uitverkoop dien je wel rekening te houden met een massale drukte. Het beste is dan ook om de dag voor de start van de soldes al in de winkels te kijken waar wat hangt zodat je meteen op de eerste dag weet waar je moet zijn om zo het meeste kans te maken op de kleding of artikelen die je graag zou willen kopen. Een ander aspect waar je rekening mee kunt houden is dat de kortingen in verloop van tijd steeds groter worden. Aan het einde van de uitverkoopperiode kunnen artikelen soms wel aan 70% of meer korting de deur uit gaan.

Meer over winkelen in Parijs
winkelen in Parijs


 

Parijs bezienswaardigheden Parijs voor beginners Parijs informatie bijzondere plaatsen in Parijs Parijs tips